• Home
  • /
  • Computer
  • /
  • Werken met Excel of een CRM: Wat Past bij Jou als MKB Bedrijf?

Werken met Excel of een CRM: Wat Past bij Jou als MKB Bedrijf?

excel of crm
Geschreven door David 

Je kent het wel: een nieuwe klant is binnen en jij of je collega opent direct een nieuwe Excel-lijst om alle gegevens vast te leggen. Handig, toch? Excel heeft zijn werk gedaan. Het is eenvoudig en vertrouwd. Maar terwijl je bedrijf groeit en je klantenbestand zich uitbreidt, vraag je je misschien af of deze aanpak nog steeds het beste is. Zou een CRM systeem voor het MKB niet veel efficiënter zijn? In deze blog gaan we na of Excel nog steeds voldoet, of dat een overstap naar een CRM systeem jouw MKB bedrijf echt naar een hoger niveau kan tillen.

Excel: Een Oude, Vertrouwde Vriend

Veel ondernemers zien Excel als een oude, betrouwbare vriend. Waarschijnlijk heb je er tijdens je schooltijd al mee gewerkt. Iedereen weet wel hoe je een spreadsheet opent, gegevens invoert en soms zelfs formules gebruikt om berekeningen te maken. Het is nog steeds een handige en aantrekkelijke optie voor zzp’ers en MKB bedrijven die net starten. Het is laagdrempelig en betaalbaar voor je klantenbeheer.

Maar Excel kent ook zijn beperkingen. Naarmate je meer gegevens verzamelt, wordt het lastiger om alles goed georganiseerd te houden. Handmatige invoer is foutgevoelig, en het kan moeilijk zijn om snel de juiste informatie te vinden. Samenwerken met collega’s kan echt een nachtmerrie worden als iedereen met eigen Excel-lijstjes werkt.

Toch maar de Overstap naar een CRM Systeem?

Als je kijkt naar de obstakels die je tegenkomt bij het werken met Excel, lijkt een overstap naar een CRM systeem misschien zo gek nog niet. Een CRM systeem is speciaal ontworpen om je te helpen bij het beheren van je relaties. Alle klantgegevens staan op één centrale plek, waardoor je altijd snel toegang hebt tot de meest actuele informatie. Geen gedoe meer met verschillende versies van een Excel-document.

Een CRM systeem biedt nog veel meer voordelen voor je MKB bedrijf. Denk aan herinneringen voor follow-ups, het beheren van afspraken, het aanmaken van taken voor jezelf of je collega’s, en eenvoudig contactinformatie van klanten opzoeken. Dit zijn slechts enkele functies die ervoor zorgen dat je niets meer over het hoofd ziet. Het verhoogt je productiviteit en zorgt ervoor dat je altijd op tijd reageert op klantvragen.

Samenwerken met je Collega’s

In een groeiend MKB bedrijf is samenwerking cruciaal. Werken met Excel kan hierbij een uitdaging zijn. Bestanden moeten constant heen en weer gestuurd worden en het bijhouden wie welke wijzigingen heeft aangebracht kan leiden tot verwarring en fouten.

Een CRM systeem daarentegen is toegankelijk voor het hele team, ongeacht waar ze zich bevinden. Iedereen kan inloggen en werkt met dezelfde gegevens. Dit zorgt voor een gestroomlijnd proces en verhoogt de efficiëntie.

Er zijn verschillende tools en software voor het beheren van klanten en relaties

Als je als ondernemer of MKB bedrijf besluit om de overstap te maken naar een CRM systeem, zijn er tal van opties en aanbieders beschikbaar. Het is begrijpelijk dat je het moeilijk vindt om de juiste keuze te maken. Enkele grote en bekende namen zijn bijvoorbeeld Salesforce, HubSpot, Teamleader en Zoho CRM. Deze systemen bieden uitgebreide functies, maar kunnen voor jou als ondernemer soms ook té uitgebreid en overweldigend zijn.

Naast deze namen zijn er ook nieuwe, opkomende bedrijven die zich richten op overzicht en eenvoud. Een voorbeeld hiervan is Cirqll, een jong bedrijf dat zichzelf het meest eenvoudige CRM systeem van Nederland noemt. Cirqll richt zich op zzp’ers, MKB’ers en non-profit organisaties en biedt een intuïtieve interface die gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken is. Hiermee krijg je snel toegang tot alle klantgegevens, stel je herinneringen in voor follow-ups, en beheer je taken zonder door een wirwar van ingewikkelde functies te hoeven navigeren.

De keuze tussen Excel of een CRM systeem hangt dus af van jouw specifieke behoeften. Excel is vertrouwd, maar vergeet niet dat een CRM systeem vaak zorgt voor meer overzicht en met jouw bedrijf kan meegroeien.

Of je nu kiest voor Excel of een CRM systeem, hangt af van de specifieke behoeften van jouw MKB bedrijf. Excel biedt eenvoud en vertrouwdheid, maar een CRM systeem zoals Cirqll kan je helpen om je klantenbeheer te optimaliseren en je bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Overweeg je opties en kies de tool die het beste past bij jouw groeiende onderneming.

Over de auteur

Mijn naam is David en ik ben hoofdredacteur van DigitalFrog.nl. Vanaf dat ik een kleine jongen was kwamen mensen al bij mij voor al hun vragen rond computers, telefoons en meer. Ik vind het daarom ontzettend leuk dat ik deze kennis nu online mag delen via mijn blog. Mocht je vragen hebben, laat dan zeker een reactie achter!

Vond je dit artikel leuk?

Andere bekeken ook:

april 2, 2024

In een tijd waarin efficiëntie en klanttevredenheid cruciaal

maart 12, 2024

In het digitale tijdperk waarin we leven, is

maart 12, 2024

In de snel evoluerende wereld van vandaag, waar

>