• Home
  • /
  • Computer
  • /
  • Macbook resetten? Al je vragen beantwoord!

Macbook resetten? Al je vragen beantwoord!

macbook-resetten
Geschreven door David 

Reageert je Macbook heel traag of niet meer, of wil je je Macbook verkopen? Dan kan het handig zijn om je Mac terug naar de fabrieksinstellingen te zetten. In dit artikel vertellen we hoe je je Macbook helemaal kunt resetten. 

Hoe kan ik mijn Macbook resetten?

Als je een harde reset van je Macbook wilt doen, wis je alle instellingen en inhoud en zet je daarna je je Mac terug naar de fabrieksinstellingen. 

Stap 1: Bestanden opslaan

Voor je aan de slag gaat met het resetten van je Macbook, bewaar je best eerst alle bestanden op een veilige plek. Hiervoor kun je gebruik maken van een clouddienst, zoals Google Drive, Dropbox of iCoud, of een usb-stick.

Met behulp van een externe schijf kun je je hele Macbook leegmaken en je gehele harde schijf opslaan. Via Time Machine, Systeemvoorkeuren zet je je gegevens veilig over naar de externe schijf.

Stap 2: Alle instellingen en inhoud wissen

Ga naar de app Systeemvoorkeuren en klik bovenaan op Systeemvoorkeuren. Nadat je voor Wis alle inhoud en instellingen hebt gekozen, geef je je wachtwoord van je gebruikersaccount in. 

Stap 3: Naar fabrieksinstellingen terugzetten

Door je Macbook naar de fabrieksinstellingen terug te zetten ben je zeker dat er geen gevoelige data meer overblijft. Herstart je computer via het Apple-menu. Tijdens het herstarten houd je de toetsen Command en R gelijktijdig ingedrukt, zodat je Mac in het macOS Recovery-modus opstart. Selecteer Schijfhulpprogramma en klik aan de linkerkant van het scherm op de opstartschijf, dit is de SSD-schijf.

Klik op het tabblad Wis en geef in het nieuwe venster de schijf een naam. Kies APFS bij Structuur als bestandssysteem en vink GUID-partitie-indeling bij Indeling aan. Vervolgens klik je op Wis. Na het wissen, sluit je het Schijfhulpprogramma.

In het volgende menu kies je voor macOS opnieuw installeren. Volg de stappen van het installatieproces. Daarna kun je je Mac opstarten alsof het de eerste keer is.

Waarom je Macbook terugzetten naar fabrieksinstellingen?

Er zijn verschillende redenen om je Macbook te resetten. Als je problemen ondervindt met de ventilator, de toetsenbordverlichting, de stroomvoorziening of de lampjes, kan een reset van je Macbook voor een oplossing zorgen. Ook als je computer traag is geworden, is het aangeraden om je Macbook te resetten. 

Macbook resetten voor verkoop

Na jarenlang gebruik staat je Macbook vol met persoonlijke data, wachtwoorden en bestanden. Als je je Macbook verkoopt, wil je natuurlijk niet dat de koper met jouw gegevens aan de haal gaat. Daarnaast wil de koper ook het gevoel hebben dat hij met een schone lei begint op zijn nieuwe computer. 

Macbook resetten zonder gegevens te verliezen

Als je problemen hebt met je Macbook kun je ervoor kiezen om macOS opnieuw te installeren. Met deze optie blijven al je persoonlijke data, instellingen en gegevens behouden en worden de onderdelen van macOS opnieuw geïnstalleerd. Volg onderstaand stappenplan als je macOS opnieuw wilt installeren.

  • Stap 1: Herstart je computer
  • Stap 2: Houd tijdens het herstarten de toetsen Command en R gelijktijdig ingedrukt.
  • Stap 3: Wanneer het logo verschijnt, laat je de toetsen los.
  • Stap 4: Klik op Installeer macOS opnieuw.
  • Stap 5: Volg het installatieproces op het scherm. 

Ook als je het wachtwoord niet kent, kun je een Macbook resetten. Dankzij de ingebouwde herstelmodus van Mac kun je het systeemwachtwoord wijzigen als je het niet kent of vergeten bent.

Over de auteur

Mijn naam is David en ik ben hoofdredacteur van DigitalFrog.nl. Vanaf dat ik een kleine jongen was kwamen mensen al bij mij voor al hun vragen rond computers, telefoons en meer. Ik vind het daarom ontzettend leuk dat ik deze kennis nu online mag delen via mijn blog. Mocht je vragen hebben, laat dan zeker een reactie achter!

Vond je dit artikel leuk?

Andere bekeken ook:

juni 6, 2024

Je kent het wel: een nieuwe klant is

april 2, 2024

In een tijd waarin efficiëntie en klanttevredenheid cruciaal

maart 12, 2024

In het digitale tijdperk waarin we leven, is

>