• Home
  • /
  • Computer
  • /
  • Screenshots maken op Mac? Dit is alles wat je moet weten!

Screenshots maken op Mac? Dit is alles wat je moet weten!

sceenshots-mac
Geschreven door David 

Soms is het handig om een schermafdruk met je Mac te maken, zodat je je volledig scherm of een gedeelte van je scherm kunt doorsturen via de mail of een kopie kunt bewaren voor later. Weet je niet hoe je dit moet doen? Geen stress, wij leggen je hieronder klaar en duidelijk uit hoe je een screenshot met je Macbook kunt maken. 

Hoe maak je een screenshot op Mac?

Een screenshot maken met je Macbook doe je met behulp van enkele knoppen. Je kunt een printscreen maken van zowel je volledige scherm als een deel van je scherm. De gebruikte knoppencombinatie is voor elke gewenste schermafbeelding anders. We leggen hieronder voor elke gewenste screenshot uit hoe je het moet doen.

Screenshot maken van je gehele scherm

Om een schermafdruk van je gehele scherm te maken, heb je slechts drie toetsen nodig: shift, command en 3. Druk deze drie toetsen gelijktijdig in. Er verschijnt nu een miniatuur in de hoek van het scherm. Klik hierop om de printscreen te bewerken. Je kunt ook wachten tot de printscreen op je bureaublad is bewaard. 

Screenshot maken van een gedeelte van je scherm

Een ss maken met Macbook van een gedeelte van je scherm, doe je met behulp van de toetsen Shift, Command en 4. Houd deze tegelijkertijd ingedrukt. Er verschijnt nu een kruisaanwijzer die je kunt verslepen naar het gebied dat je wilt vastleggen. Door tijdens het slepen op de spatiebalk te drukken, kun je de selectie verplaatsen. Klik op de Esc-toets om het maken van de printscreen te annuleren. Om de printscreen te maken, los je de muisknop of de trackpadknop. Er verschijnt nu een miniatuur in de hoek van je scherm. Klik hierop om de schermafbeelding te bewerken. Je kunt ook wachten tot de screenshot op je bureaublad is bewaard. 

Screenshot toolbar openen

Mac beschikt ook over een toolbar voor screenshots. Om deze te openen, druk je gelijktijdig op command, shift en 5. Je hebt de keuze om een screenshot van je volledige scherm of van een gedeelte van je scherm te maken.

Screenshot maken op Mac met chrome extensies

Chrome heeft ook enkele extensies waarmee je een screenshot op je Mac kunt maken. Onze favoriete Chrome extensie is Awesome Screenshot. Deze extensie heeft vele functionaliteiten, die je toelaten om bv. een gebied in je schermafbeelding te vervagen en om schermrecords te maken. De gebruikersinterface is gebruiksvriendelijk. 

Als je van handig en eenvoudig houdt, is LightShot voor jou de ideale extensie. Je maakt snel schermafbeeldingen, kopieert ze naar het klembord en deelt ze met anderen in slechts een paar klikken. Daarnaast kun je de screenshots makkelijk bewaren op een schijf of in een cLoud, zodat je altijd toegang hebt tot de schermafbeeldingen.

Over de auteur

Mijn naam is David en ik ben hoofdredacteur van DigitalFrog.nl. Vanaf dat ik een kleine jongen was kwamen mensen al bij mij voor al hun vragen rond computers, telefoons en meer. Ik vind het daarom ontzettend leuk dat ik deze kennis nu online mag delen via mijn blog. Mocht je vragen hebben, laat dan zeker een reactie achter!

Vond je dit artikel leuk?

Andere bekeken ook:

april 2, 2024

In een tijd waarin efficiëntie en klanttevredenheid cruciaal

maart 12, 2024

In het digitale tijdperk waarin we leven, is

maart 12, 2024

In de snel evoluerende wereld van vandaag, waar

>