• Home
 • /
 • Computer
 • /
 • Windows 10 sneller maken: Het ultieme stappenplan [Gids]

Windows 10 sneller maken: Het ultieme stappenplan [Gids]

Geschreven door David 

Een trage pc of laptop, kan knap lastig zijn. Het is frustrerend als je minuten lang moet wacht tot Windows of een ander programma geopend is, of als je laptop of pc amper reageert als je op een knop drukt. Gelukkig kun je enkele simpele dingen doen om Windows 10 te versnellen. We geven je hieronder graag een paar handige tips.

Hoe kun je Jouw Windows 10 PC sneller maken?

Je pc of laptop sneller maken met Windows 10 hoeft niet moeilijk te zijn. Door ongewenste programma’s en tijdelijke bestanden te verwijderen, kom je al een heel eind. We leggen je hieronder stap voor stap uit hoe je dat doet. 

1.Ongewenste of ongebruikte programma’s verwijderen

Het klinkt logisch maar vaak denken mensen er niet over na: hoe meer programma’s er op je laptop of pc staan, hoe meer achtergrondprocessen er worden uitgevoerd en hoe trager je systeem zal werken. Het is dan ook belangrijk om enkel de programma’s op je computer te installeren die je echt gebruikt. Daarnaast gebeurt het wel eens dat oude programma’s beveiligingsproblemen met zich meebrengen. Als laatste heb je ook nog bloatware: ongewenste software die al op de computer is geïnstalleerd voordat je hem kocht. Bloatware veroorzaakt vervelende pop-ups over testversies van bepaalde software. Niet iets waar je blij van wordt. 

Een regelmatige opkuisbeurt van je computer is dan ook zeker geen overbodige luxe. Volg onderstaand stappenplan om ongewenste programma’s te verwijderen en je pc sneller maken met Windows 10.

 • Stap 1: Druk op de Startknop en open Instellingen.
 • Stap 2: Kies Apps. Je ziet het venster Apps en onderdelen verschijnen.
 • Stap 3: Er verschijnt een lijst van de geïnstalleerde programma’s. Bekijk deze grondig en beslis welke programma’s je juist wilt verwijderen. Controleer zeker de bestandsgrootte van de programma’s. Een programma met een grote bestandsgrootte zal namelijk meer impact hebben op de snelheid van je computer dan een klein bestand.
 • Stap 4: Selecteer het programma dat je wilt verwijderen en druk op Verwijderen. 

Let goed op dat je geen besturingsprogramma’s verwijdert die nodig zijn voor de goede werking van je computer. 

2. Tijdelijke bestanden verwijderen

Tijdens het werken op je computer maakt het besturingssysteem zelf bestanden aan. Denk maar aan tijdelijke bestanden, gebruikerssporen en cookies. Deze bestanden nemen behoorlijk wat opslagruimte in beslag. Het is dan ook aangeraden om ze regelmatig te verwijderen. Dat doe je op de volgende manier:

 • Stap 1: Druk op Start en zoek naar Schijfopruiming.
 • Stap 2: Kies het station dat je wilt opruimen. Selecteer onder Te verwijderen bestanden de bestanden die je wilt verwijderen. 
 • Stap 3: Druk op OK

Helpen de tips hierboven ook voor het sneller opstarten van Windows 10?

Door bestanden en programma’s te verwijderen die je niet meer nodig hebt, verspilt Windows 10 hier niet langer systeembronnen aan en zal Windows 10 sneller opstarten. 

Over de auteur

Mijn naam is David en ik ben hoofdredacteur van DigitalFrog.nl. Vanaf dat ik een kleine jongen was kwamen mensen al bij mij voor al hun vragen rond computers, telefoons en meer. Ik vind het daarom ontzettend leuk dat ik deze kennis nu online mag delen via mijn blog. Mocht je vragen hebben, laat dan zeker een reactie achter!

Vond je dit artikel leuk?

Andere bekeken ook:

april 2, 2024

In een tijd waarin efficiëntie en klanttevredenheid cruciaal

maart 12, 2024

In het digitale tijdperk waarin we leven, is

maart 12, 2024

In de snel evoluerende wereld van vandaag, waar

>